08-121 513 16 / 070-66 66 273 info@svenskaodemforbundet.se

Ingers patientberättelse till lipödemmånaden

jun 27, 2024 | Lipödemmånaden 2024, Nyheter - Startsidan

Det ställer till det en del med Lipödem

För mer än 5 år sedan började vården reagera på mina kraftiga ben och skillnaden på storlek på dem. Dessutom gjorde det ont vid beröring. Ingen kollade det vidare och jag tänkte inte mer på det.  

Så gick åren. Jag bytte vårdcentral och läkaren reagerade direkt och skrev remiss. Nu har jag bra kompressionsstrumpor. Får hjälp av hemtjänst att ta på men får av dem själv. I det ben som är mest drabbat av lipödem är knäet också problem. Finns nästan inget brosk kvar. Har diskuterat byte av knäled. Och där dyker det stora problemet upp. 

På grund av lipödem är risken mycket högre för inflammation i samband med operation. Så hur ska jag tänka? Än så klarar jag smärtorna från knäet med högsta dosen alvedon och ipren. På förmiddagarna är det tufft med stelt knä så jag använder rullator. Längre fram på dagen kan jag gå kortare sträckor utan den. 

Ofta dyker tankarna upp om den dagen när smärtan är outhärdlig. När knäet rasat helt. Vad ska jag välja då? På vilket sätt kommer lipödemet att påverka ett knäledsbyte negativt och vad blir följden av en eventuell inflammation? Finns ju annat som kan innebära att jag måste genomgå en operation. Är inflammationsrisk även då stor? 

Inte konstigt att jag ibland tycker att livet är orättvist och depressionen knackar på. Jag har 9 underbara barnbarn. För deras skull tar jag mig upp ur sängen varje dag. 

Har i dag varit på första passet på gymmet med en personlig tränare.  Hon har läst på om lipödem och träning så det känns tryggt och bra. Det blev ca 20 minuter med 6 olika övningar. Mer tid för vila än träning eftersom min kondis är i bottenläge. Det som är på topp är min vilja att hitta tillbaka till ett aktivare liv ihop med mina 9 guldkorn. Trots de problem och den oro som lipödem orsakar, t ex vikten som gör det svårt att hitta kläder.  

Inger  

  • Facebook
  • LinkedIn

Trevlig sommar!

Trevlig sommar!

Nu i juli tar vi i SÖF sommarledigt. ☀️⛱️🌺 Det innebär att vi kommer att svara på telefon och mejl sporadiskt, och du kan behöva vänta lite längre...

Inte medlem?

Bli medlem och ta del ut utav alla erbjudanden och förmåner samtidigt som du stödjer SÖF.

Share This