08-121 513 16 / 070-66 66 273 info@svenskaodemforbundet.se

Lipödemmånaden: Beatas berättelse

jun 23, 2024 | Lipödemmånaden 2024, Nyheter - Startsidan

”Många av oss känner igen sig i situationen. Tänk på din vikt, tänk på risker med övervikt, tänk på diabetes, hjärt-och kärlsjukdomar. Jag tror att vi med lipödem tänker på det dagligen.”

“Du bör försöka gå ner i vikt”, säger öron-näsa-hals läkaren så fort han hälsat på mig. Det gör mig både ledsen och upprörd. Det är

  • Facebook
  • LinkedIn
inte för viktrådgivning jag är där, utan för polyper i bihålorna. Jag får upplysa läkaren om min diagnos som finns i journalen och att han kanske borde tänka efter innan han lägger sig i någon annans vikt.

Många av oss känner igen sig i situationen. Tänk på din vikt, tänk på risker med övervikt, tänk på diabetes, hjärt-och kärlsjukdomar. Jag tror att vi med lipödem tänker på det dagligen.

Jag fick min diagnos för ungefär sju år sedan, efter att min underbara familjeläkare envist sökt hjälp och information hos läkarkollegor med olika specialiteter. När jag tänker efter så hade jag symptom redan som tonåring. Jag minns hur det gjorde ont i vaderna vissa nätter. Besvären med vaderna ökade i tjugoårsåldern, blev ännu värre under första graviditeten för att minska efter förlossningen. Efter min andra graviditet kom en till våg av besvär, och då kom också viktökningen. Efter graviditeten har jag konstant gått upp i vikt, fått lipödem-ben och fick svårare att träna. Ju mer jag tränade desto mer gick jag upp i vikt.

Diagnosen var en vändning. Jag började läsa på, opererade bort fibroser från mina ben, kunde gå på Friskis igen och mådde mycket bättre. I det läget sa alla läkare och sjukgymnaster: “det är bara att träna. Ju mer desto bättre.” Tyvärr så blev det tvärtom. Jag bara fortsatte att gå upp i vikt. Idag ser mina ben nästan ut som före operationen.

En riktig ögonöppnare var rehab resan till Calpe i Spanien. Där var jag för första gången betraktad som sjuk (bortsett från när min familjeläkare tar hand om mig), inte bara överviktig. Jag blev omhändertagen och framför allt tagen på allvar. Jag har lärt mig mycket om lipödem, om träning och rörelse och hur just min kropp fungerar. Till exempel så fick jag testa hur hög puls jag ska hålla för att inte överanstränga lymfsystemet, men ändå kunna få lite flås. För mig är det strax över 120 – max 130 slag per minut. Nu går jag till simhallen två gånger i veckan, där jag tränar med wetbelt ca 40 min och simmar så mycket jag orkar. Jag har ett träningsprogram som jag kör hemma övriga dagar. Jag har lärt mig att märka när det är dags att lägga sig och vila i stället för att köra på i flera timmar i sträck och bara bita ihop och härda ut smärtan, så som jag alltid har gjort. En annan viktig lektion var att jag ska undvika långa promenader, men att ta cykeltur är rekommenderat.

  • Facebook
  • LinkedIn
 
  • Facebook
  • LinkedIn
 
  • Facebook
  • LinkedIn

Idag har jag nu fått tillgång till en lymfterapeut i regionen, och har bytt ut mina pump-stövlar mot en lymfapress, vilket jag är mycket tacksam för. Den använder jag flera gånger i veckan, efter jobbet, när benen mår som sämst. Jag arbetar heltid som gymnasielärare, står och går mycket på jobbet, men försöker vila emellanåt. En annan sak som gör att livet inte känns för mörkt är att jag hittade en medicinsk lymfterapeut som gör underverk.

Efter alla förändringar som jag gjorde när det gäller träning och rörelse, mår jag hyfsat bra, framför allt bättre än för ett år sedan. Jag har fortfarande svullna ben, ofta mycket ont men har hittat mina goda stunder i simning, pilates och lymfdränage.

Genom mitt engagemang i SÖF hoppas jag att med gemensamma krafter kan vi uppnå målet att vi med lipödem och andra lymfsjukdomar får den vård och förståelse vi bör få. 💚

Beata

  • Facebook
  • LinkedIn

Trevlig sommar!

Trevlig sommar!

Nu i juli tar vi i SÖF sommarledigt. ☀️⛱️🌺 Det innebär att vi kommer att svara på telefon och mejl sporadiskt, och du kan behöva vänta lite längre...

Inte medlem?

Bli medlem och ta del ut utav alla erbjudanden och förmåner samtidigt som du stödjer SÖF.

Share This