08-121 513 16 / 070-66 66 273 info@svenskaodemforbundet.se

SÖF och Coronavirus – Covid-19

maj 1, 2020 | Nyheter

 Coronavirus; COVID-19

Svenska Ödemförbundet följer experternas och de sakkunnigas råd. Alla som tillhör någon riskgrupp bör respektera informationen och råden från Folkhälsomyndigheten. Vi vädjar till våra 70+ medlemmar att följa rådet: “Stanna hemma – gå promenader men håll avstånd, träffa inte personer utanför ditt hushåll“. Låt nära och kära fortsätta handla åt dig eller beställ varor via internetbaserade livsmedelskedjor. Ställ in aktiviteter där du har närkontakt med andra, t ex gym, möten, köpcenter, hårfrisörskan samt såvida du inte är sjuk, tandläkaren och hälsocentralen. Detta kan tyvärr även gälla besök hos lymfterapeut. Men om du har symtom av något slag, känner att du har något som kan behöva utredas, vänd dig till vården! Primärvården kan du besöka digitalt och specialistvården har resurser att ta emot dig.

Besök hos lymfterapeut via telefon eller webben

Du som får kompressionsplagg förskrivna av din lymfterapeut, se till att du fortsättningsvis får det. Om du inte har förändrat din storlek är det lätt för lymfterapeuten att förskriva kompression till dig. Om du har ändrat storlek kan du få justerbar kompression förskriven. Leverantörerna informerar gärna lymfterapeuten om produkter som kan hjälpa dig under pandemin. Du kanske får hyra en lymfapress via regionen. Be din lymfterapeut begära ersättning för digitala besök av regionen. Det görs redan i dag i flera regioner. Om du har rätt till kompression – se till att använda den rätten!

Vid problem, kontakta oss!

SÖF har länkar till bandagering och justerbara kompressionsprodukter som man kan använda hemma för ödemreduktion. Lymfterapeut kan förskriva dessa för dig som har rätt till kompression.

Du kan se filmer om egenbehandling här på hemsidan. Se till att ditt lymfsystem kommer igång med gympa, simning, promenader, yoga, qi gong ensam eller i grupp digitalt.

Speciellt om kompression

Strumpleverantörer som Svenska Ödemförbundet har varit i kontakt med rekommenderar hur man kan hantera kompression.

För patienter med armstrumpor och handskar – Det är givetvis viktigt att man upprätthåller god hygien. Man ska undvika att ta på saker när man är ute bland folk eller att ta andra i händerna. Använd gärna plasthandskar utanpå kompressionshandskarna men kom ihåg att du använder plasthandsken för att hindra smitta. Virus kan stanna kvar på plasthandsken och smitta på samma sätt som din hand – tvätta händerna och byt handske ofta. Om man har flera kompressionshandskar och armstrumpor kan det rekommenderas att byta till rena om man varit i områden och ställen med smittrisk. Tvätta händerna ofta och använd gärna desinfektion, men ta inte på handsken innan händerna har torkat.

Alla kompressionsstrumpor – både arm, hand och ben – ska oavsett alltid tvättas varje dag. Det gör att man tvättar bort hudavlagringar, salt, svett och annat som kan skada trådarna och materialet i strumpan. I dessa Coronatider är det extra viktigt att tvätta strumporna. Strumporna tvättas på 40 grader – tyvärr kan högre temperatur förstöra strumporna. Det finns vissa tvättmedel som annars rekommenderas för sportkläder (problem med lukt och svett), som är anpassat för kläder med elastiska trådar, och som har visat sig effektiva även för kompressionsprodukter.

De flesta kompressionskläder förblir i bra kondition i över 100 tvättar men de skyddas bättre om man använder en tvättbag.

Då man inte är i sin bostad försök låta bli att använda den delen av den hand som är täckt av kompression och använd desinfektionsmedel på dina fingrar. Ta med dig en extra kompressionshandske/plagg i en sluten plastpåse för användning om du oroas över att din handske kan ha blivit smittad. Lägg den smutsiga handsken i en sluten påse till den tvättas och släng plastpåsen på ett säkert sätt.

Andra produkter – Det finns även vissa produkter för ödemreduktion som reducerar den fysiska kontakten mellan vårdgivare och patient. Justerbar kompression som Mobiderm, FarrowWrap, CirkAid och ACS Light är lösningar som ersätter kompressionsplagg och möjliggör egenbehandling. Man reducerar då kontakt mellan patient och terapeut, får mindre smittspridning och möjliggör att patienten kan leva ett mer obehindrat liv. Utöver det är det givetvis stora besparingar (färre resor till lymfterapeut för bandagering) och reduktion av kostnadskrävande behandling (det är personalkostnaden som är den stora kostnaden vid ödemreduktionen – inte produkterna).

Patienterna får ha dialog med sin terapeut om vilka möjligheter som finns för att få behandling nu. Företagens produktspecialister är tillgängliga för dialog och rådgivning av terapeuter via telefon, mail och andra digitala lösningar.

Aktiviteter i social distansering

Du som sitter hemma i fysisk och social distansering – här har du möjlighet att yoga, göra gymnastik och träna: https://www.healthflix.online (på engelska)

Sköt om er!

  • Facebook
  • LinkedIn

Användbara länkar

Här länkar vi till ställen där du kan hämta information och råd om Coronaviruset, dess eventuella påverkan på kroniska ödem och hur du kan hantera din kompression under denna tid – Uppdateras kontinuerligt.

Professor Mortimers, LSN, råd om vaccination

Folkhälsomyndigheten

Självskattningstest

För dig som har/har haft cancer

Lymphatic Education & Research Network, LE&RN – Symposium Series (på engelska)

Lymfödem och coronavirus (på engelska)

Information från WHO (på engelska)

Krisinformation från Svenska myndigheter

Regeringens arbete med nya coronaviruset

SVT – Senaste nytt om coronaviruset

Avvikelser i behandlingsrekommendationer

Verktyg, stöd och metoder för psykisk hälsa i kristid

Yoga in i stormens öga

Vi lever i omvälvande tider, på ett sätt världen inte skådat sedan 2:a världskriget. Hela vårt sätt att leva ställs just nu på ända på ett sätt som skapar stark stress, oro och rädsla hos många människor.

Detta innebär samtidigt en viktig möjlighet, att kunna stanna upp, börja lyssna inåt, sträva mot inre stabilitet och lugn i oss själva – hitta in i Stormens Öga. I detta är tekniker som yoga och meditation oerhört kraftfulla verktyg – och ONLINE medverkan just nu för de flesta ett bra sätt att kunna tillgodogöra sig dessa verktyg.

Här kommer tre fina kostnadsfria Online möjligheter för dig, din familj och vänner – Dela med dig!

HealthFlix – Global kostnadsfri onlinesatsning i Coronatider – www.healthflix.online

Göran Boll lär ut yoga på YOGA FÖR DIG.s plattform – www.yogafordig.nu

Institutets kvällsklasser kostnadsfritt online – www.goranboll.yoga

En övning ur “husapoteket” – enkla verktyg för särskilda behov

Andning genom vänster näsborre ger en förstärkt lugn- och ro respons då de olika näsborrarna via näsmusslorna sägs ha olika kopplingar till det autonoma nervsystemet. Denna andningsövning har testats på patienter med högt blodtryck i en studie vid Centrum för primärvårdsforskning i Malmö. Det man såg var att 10 min andning ihop med en enkel ryggflex morgon och kväll sänkte blodtrycket lika mycket som vid medicinering. Studien är publicerad och finns att läsa via Medline: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24314119

I onlinetjänsten finner du fler enkla yogarecept för särskilda behov bla huvudvärk matsmältningsbesvär, bihåleinflammation, spänd nacke/käkmuskulatur.

Du hittar En övning ur ”husapoteket” hos Balans Institutet på länk: http://www.balansinstitutet.se/testa

Trevlig sommar!

Trevlig sommar!

Nu i juli tar vi i SÖF sommarledigt. ☀️⛱️🌺 Det innebär att vi kommer att svara på telefon och mejl sporadiskt, och du kan behöva vänta lite längre...

Inte medlem?

Bli medlem och ta del ut utav alla erbjudanden och förmåner samtidigt som du stödjer SÖF.

Share This