Fakta om kompressionsstrumpor, olika material och lite tips och råd
När man bär en kompressionsstrumpa är det avtagande trycket utifrån (dvs högst vid ankel eller handled) viktigt för att hjälpa till att minska ödemet och hjälpa till att vätskan cirkulerar i rätt riktning. Om man använder lågelastiskt material (flatstickat med söm) ger dessa även en viss massage effekt vid aktivitet.
Skillnad mellan rundstickat och flatstickat material
Rundstickade strumpor har ingen söm och stickas i runda cylindrar med samma antal maskor vid ankel/handled som vid lår/armhåla. Maskorna tänjs bara ut. Inte lämpligt för större ödem eftersom materialet lätt letar sig in i veck med smärta och sår som följd. Finns i kompressionsklass 1-3 för ben. Arm 1-2. Är högelastiska dvs har samma tryck utifrån hela tiden.
Flatstickade strumpor har söm och stickas som namnet säger i ett stycke, där man syr ihop manuellt i efterhand. Man kan ta bort och lägga till maskor vilket gör att de formstickas efter varje enskild patients kroppsform. Numera finns även vissa produkter sömlösa men båda grupperna är lågelastiska och ger ökad funktion vid rörelse. Flatstickat material finns i kompressionsklass 1-4super och i många olika slags kvaliteter, tillval och färger.
Hur väljer man material och modell för just ditt ödem?
I samråd med lymfterapeuten kan man komma fram till rätt material och modell. Ibland blir inte första beställda strumpan optimal, då får man göra justeringar till nästa beställning. Om man får strumpan hemskickad titta på instruktionerna att ta på plagget. Låt det sedan några dagar, nya strumpor är som nya skor det tar lite tid för armen/handen eller benet att vänja sig. Undantag om det klämmer åt på något sätt ring din lymfterapeut direkt. Hur många strumpor man kan få per år varierar eftersom det är de olika regionerna som styr detta. I Svenska Ödemförbundet jobbar vi på att det ska vara lika över hela Sverige.
Hur man tvättar sina strumpor?
40 grader utan sköljmedel i maskin eller förhand med flytande tvål. Pressa ut överbliven vätska mellan två handdukar och låt torka plant. Bäst är givetvis att man har två omgångar att byta om med. Företagen garanterar kompressionen i 6 månader sedan avtar effekten långsamt. Man kan inte sy in eller sätta dit en kil då gäller inte garantin längre. Tycker man att (de flatstickade) strumporna inte finns i den färg eller det mönster man vill ha är tipset att köpa en tunn strumpa i något varuhus eller strumpbutik och ta på ovanpå.
Vid sommartid tycker många att det blir varmt med kompressionsstrumpor. Då är ett tips att ta en blomspruta med kallt vatten och spraya på kroppsdelen. Detta kyler mycket effektivt. Har man en gammal strumpa kan denna användas vid bad i saltvatten.
Till slut, en individuellt på rätt sätt utprovad kompressionsstrumpa är alltid att föredra i jämförelse med en standardstrumpa.
Lillemor Sivemark
Svenska Ödemförbundet
(Granskat av Kerstin Björfjäll, fysioterapeut och medicinsk lymfterapeut)