Jag har fått mitt liv tillbaka – en patientberättelse om lipödem och laserassisterad fettsugning

jun 17, 2019 | Lipödem, Lipödemmånaden - Patientberättelser, Lipödemmånaden 2019, Nyheter, Patientberättelser

Jag upptäckte för ungefär tre år sedan att jag inte längre kunde röra mig på det sätt jag ville och blev efter det sakta men säkert sämre och fick mer ont. Framför allt i mina ben men även i armarna. Från att ha kunnat träna och gå powerwalks till att inte ens kunna gå kortare promenader med hundarna hände på mindre än två år. Jag hade smärtor som strålade ut i hela benen. Jag brukar förklara det som att ha mensvärk dygnet runt och ingen smärtlindring hjälpte mer än kortare stunder.

Vid en tidpunkt för två år sedan så snubblade jag över en artikel om lipödem och insåg att jag har lipödem. Jag förstod att jag inom några år skulle behöva hjälpmedel för att klara min vardag om jag inte gjorde något drastiskt. Jag läste allt jag kom över om lipödem och kom snabbt fram till att jag ville prova att operera benen för att se om någon av min smärta skulle försvinna. Jag var till två olika kirurger på konsultation, Aili Low på Art Clinic och Vilyam Melki på Estetikum.

När jag satte mig ner och sammanfattade de olika operationsmetoderna så valde jag att gå vidare med att boka operationer hos Vilyam Melki på Estetikum i Uppsala. Det som gjorde att jag valde honom och hans operationsteknik var i första hand att konvalescensen är mycket kortare än med operationer utförda med PAL och WAL samt att Vilyam Melki kändes väldigt trygg och otroligt kompetent.

Jag bokade in fyra operationer hos Estetikum, tre operationer på benen och en operation på överarmarna. Jag har redan gjort operationerna på benen och Vilyam Melki har opererat bort 14,5 liter sjukt lipödemfett från mina lår. Operationen sker under lokalbedövning så jag slapp att bli sövd. Jag har sammanlagt varit sjukskriven och borta från jobbet i sex dagar för alla tre operationerna. Inga komplikationer har tillkommit och jag har blivit av med min smärta. Jag har dessutom slutat frysa konstant om benen. Jag som alltid frös tidigare. Jag har fått tillbaka mitt liv och börjar sakta men säkert bygga upp min kondition och min styrka igen. Det kommer att ta tid men utan all smärta som jag tidigare lidit enormt av så kommer det att bli så mycket enklare.

/Eva-Lena Hellmark

Kommentar från kirurg Vilyam Melki:

Det är alltid lika glädjande och upplyftande att få höra hur en korrekt utförd ”laserassisterad fettsugning” (även känt som laserlipolys/Smartlipo) kan hjälpa denna patientgrupp. Patientens berättelse är samstämmig med majoriteten av de lipödempatienter vi opererar. Just kombinationen kortare konvalescens, minimala blödningar, en god hudsammandragning och möjligheten att slippa narkos, är bland de fördelar som finns med metoden.

De komplikationer som metodens kritiker hänvisar till beror på felaktigt utförande och bristfällig kirurgisk kompetens, och inte på brister i metoden i sig.

Jag har haft förmånen av att ha introducerat metoden i Sverige, och därmed hunnit skaffa mig den största erfarenheten av den (med över 3000 utförda operationer, varav cirka 800 på patienter med lipödemrelaterade besvär). Jag hyser inga tveksamheter kring metodens lämplighet för denna patientgrupp.

/Vilyam Melki
leg. läkare, med. dr och överläkare vid Estetikum

Läs fler patientberättelser om lipödem här: Patientberättelser lipödem

Sällsynta dagen!

Sällsynta dagen!

Sällsynta dagen firades första gången den 29 februari 2008 – ett ”sällsynt” datum som bara inträffar vart fjärde år. Dagen startade som ett...

Inte medlem?

Bli medlem och ta del ut utav alla erbjudanden och förmåner samtidigt som du stödjer SÖF.