Sverige har 21 landsting/regioner. De har alla egna riktlinjer för behandling/rehabilitering för lymfödem. Därför kan inte ett tydligt svar ges här. Du måste själv kontrollera vad som gäller i ditt landsting/din region.
Primärvården kan remittera dig till lymfterapeut såvida inte din region godkänner besök utan remisskrav.
Om du genomgår cancerbehandling ska rehabilitering ingå i cancervården och din kontaktsjuksköterska/koordinator se till att du besöker en lymfterapeut om du har symtom på lymfödem. Där ska ditt behandlingsbehov kartläggas och eventuell behandling genomföras.
Om du misstänker att du har lymfödem efter cancerbehandling kontakta din onkologavdelning för remittering till lymfterapeut vid sjukhuset/i anslutning till sjukhusvården.
Det kan ta decennier efter avslutad cancerbehandling för ett lymfödem att uppstår. Primärvården är då den naturliga första kontakten som bör tillse att du får en tid hos en medicinsk lymfterapeut för utredning.
Vid behov av specialiserad cancerrehabilitering i Stockholm kan du få remiss av kontaktsjuksköterska, läkare eller annan vårdpersonal eller söka själv till Centrum för cancerrehabilitering, Stockholms läns landsting, 08-123 676 00.
Det finns fyra rehabiliteringsanläggningar i Sverige, som alla har avtal med Stockholms läns landsting. Alla patienter i Sverige oavsett bostadsort har i dag rätt till poliklinisk (öppenvård) specialiserad vård vilket ger alla rätt, om läkare anser behov finns, att söka planerad specialiserad vård hos:
Bräcke Diakoni Rehabcenter Mösseberg
Bräcke Diakoni RehabCenter Sfären
Olivia Rehabilitering
Patienter boende inom Stockholms läns landstings sjukvårdsområde kan genom en läkare ansöka om planerad specialiserad rehabilitering på ovanstående ställen. Detta görs via Stockholms läns landstings specialremiss. Förvaltningen på landstinget ska bevilja remissen men patient kan välja mellan ovanstående för sin planerade specialiserade rehabilitering.
Remissblankett för rehabilitering av lymfödem.
Om behov finns bör du få poliklinisk vård på en mottagning i ditt eget landsting (vid behov efter initial behandling på rehabiliteringsklinik). Medicinska lymfterapeuter har i flera fall landstingsavtal, så att du kan få fortsatt kontroll och behandling av ditt lymfödem, samt kontroll och förskrivning av kompressionsmaterial och adekvata hjälpmedel.
Det är viktigt att du som har lymfödem försäkrar dig om att lymfterapeuten har medicinsk grundutbildning med legitimation och adekvat tilläggsutbildning enligt till exempel Földi- eller Voddermetoden.